Sveitsi, sä maista kallein!

Sveitsi on kallis maa. Tätä mantraa tulee itsekin toisteltua ainakin pari kertaa viikossa ilman sen suurempia tunteita. Viisi vuotta täällä on turruttanut sielua jo niin paljon, että korkeisiin hintoihin on alkanut suhtautua arkipäiväisesti. Joskus kuitenkin eteen tulee jotain, joka on niin huvittavan kallista, että hetkeksi taas valkenee kuinka tyyris maa tämä Sveitsi oikein onkaan. Sellainen tapaus kävi juuri äskettäin, kun kissojen rutiinikäynti eläinlääkärillä maksoi yli 700 euroa.

sibbekisu
Kallis kissa

Ensinnäkin täytyy sanoa, että meidän eläinlääkäriasemamme on aivan huippu! Vastaanottohenkilökunta on hirvittävän ystävällistä, ajan saa melkein heti ja lääkärit ovat ammattitaitoisia ja hoitavat eläimet lempeästi ja kokonaisvaltaisesti.  Ilman kyseistä asemaa meidän Sibelius-kissaamme ei enää olisi olemassa, joten olen heille ikuisesti kiitollinen. Nyt kuitekin oli kyseessä pelkkä rokotus ja madotus, sekä pienen verenkuvan otto Eemelistä (joka 11-vuotiaana käy vuosittaisessa terveystarkastuksessa).

Rokotukset maksoivat 200 chf, matolääkkeet 50 chf, punkkikarkote 80chf ja verenkuva 60 chf. Eemelin maksa-arvot olivat kohonneet, jonka vuoksi se sai kuukaudeksi lääkekuuriin, 80 chf. Eemelillä oli myös leuassa akne, johon määrättiin antibioottikuuri ja voide, yhteensä 90 chf. Maksa-arvojen vuoksi suositeltiin myös erityistä ruokavaliota, jonka alotuspakkaus maksoi 100 chf. Aloimme samalla pohtia, että mitenköhän me saamme kissat ruokittua erikseen, kun Eemeli on niin kauhea syöppö, eikä saisi syödä Sibeliuksen ruokia. Vastaukseksi annettiin mikrosirun tunnistava ruokailuautomaatti, johon meni vielä ylimääräiset 130 frangia. Koko helahoito yhteensä siis 790 chf eli noin 740 euroa. Hups!

matolääke
10 tablettia 10,52 e vai 4 tablettia 48,95 chf?

Yleisestikin sairastuminen on täällä kallista, oli kyseessä sitten ihminen tai eläin. Kun itse katkaisin jalkani, jouduin maksamaan leikkauksesta 3900 chf itse, vaikka maksan sairasvakuutusta joka kuukausi 200 frangia. Voisin toki maksaa kuukaudessa enemmän ja omavastuuosuuteni pienenisi, mutta näin nuorena tuntuu hurjalta varautua jokavuotisiin suuriin lääkärikuluihin. Neljä tonnia tuntui silti isolta rahalta näin suomalaisena, varsinkin kun vietin aikani sairaalassa erittäin epämukavassa kuuden hengen huoneessa, jossa valot paloivat  yötä päivää. Minulle taisi kyllä käydä myös huono tuuri, koska sen lisäksi, että omavastuuni oli katossa (2500 frangia plus 10% sairaskuluista) jalan leikkaukset menivät kahdelle eri vuodelle, mikä nosti hintaa ilmeisesti normaalia korkeammaksi.

paitar
Kaikki sveitsiläisetkään eivät pidä suurista hintaeroista, kuva täältä

Terveysasioita ei tietysti kannata ajatella rahassa, tärkeintähän on että saa hyvää hoitoa. Paljon ärsyttäämpää on se, kuinka paljon kalliimpia täysin identtiset tuotteet ovat täällä verrattuna muuhun Eurooppaan. Esimerkiksi Maybellinen ripsiväri maksaa täällä 16,90 frangia (16 euroa) ja Saksassa 8,95 e. Samoin H&M:n, Zaran ja muiden suurten ketjujen vaatteet ovat täällä keskimäärin kolmasosan kalliimpia kuin muiden maiden kaupoissa. Kerran törmäsin St.Oliverin takkiin, jonka OVH oli täällä 270 frangia ja Saksassa 120 euroa, eli Sveitsin hinta oli yli kaksinkertainen Saksaan verrattuna. Budjettimatkaajalle Sveitsi ei ole siis kovin hyvä maa; ravintolassa kasvisruoka-annostakaan ei saa alta kahdenkympin ja lihansyöjät pulittavat vielä enemmän. Junalippujen hinnat ovat aivan karmean korkeita ja hotelliyötä ei saa alle satasella oikein mistään.

hintaerot
Kuva SRF

Kaikesta valituksesta huolimatta yritän purra huulta ja suosia mahdollisimman paljon sveitsiläisiä kauppoja. Erityisesti elintarvikkeissa sveitsiläisyys on minulle tärkeää, sillä täällä eläimiä hoidetaan oikeasti hyvin ja maatilan naapurissa asuvana nään kuinka paljon töitä täkäläiset maanviljelijät tekevät.  Ja ymmärrän myös sen, että palkat täällä ovat isommat ja kauppojen vuokrat varmasti korkeat. Ymmärrän tämän kaiken. Mutta silti, viisikymppiä matolääkkeestä?

 

3 Comments Lisää omasi

  1. Nimetön sanoo:

    ihmettelin sinun omavastuutasi, kun korkein mahdollinen omavastuu on 2500.- lisäksi tulee 10% sairaskuluista. mutta pitkällä ajan tasolla se yleensä kannattaa, eihän niitä suurempia hommia tule vuosittain. kissojen lasku on tosi röyhkeä, mutta niinkuin sanoit näihin tottuu.

    Tykkää

    1. ladyswiss sanoo:

      Kiitos kommentista! Tosiaan se meni kyllä aika oudosti, mulla oli kaksi leikkausta, joista toinen oli eri vuonna ja se ilmeisesti teki sitä hintaa lisää. Ja kaikki meni tapaturmavakuutuksen kautta, mutta sen lisävakuutuksen (ei työpaikan kautta), koska oon opiskelja.

      Tykkää

  2. ladyswiss sanoo:

    Muokkasin nyt itse tekstiäkin, sillä olin muotoillut sen huonosti. Omavastuu oli tosiaan se maksimi 2500 ja ylimääräiset olivat sitten muita kuluja.

    Tykkää

Jätä kommentti