Pariisi, mitä sinulle on tapahtunut?

Palasin juuri ihanalta matkalta Englannista ja minua vähän harmittaa aloittaa sen raportointi näin ikävästä aiheesta. Lupaan, että luvassa on ylenmäärin kivoja kuvia ja hehkutusta reissusta, mutta ennen kuin paneudun siihen, ajattelin kirjoittaa toisesta asiasta, joka tuli taas esille palatessamme kotiin. Nimittäin siitä, mitä ihmettä on tapahtunut Pariisille?

Vuosi sitten kaveriporukkani lähti viiden päivän reissulle Pariisiin ja palasi sieltä kaksi päivää etuajassa. He sanoivat, että vaikka nähtävää oli paljon, yleinen ilmapiiri oli niin ahdistava, etteivät he voineet jäädä. He mainitisvat esimerkiksi, että juna-asemalla oli ollut puolialaston nuori nainen nukkumassa roskiksen vieressä ja hotellin edessä oli ollut koditon, joka vaikutti kuolleelta, eikä hotellihenkilökunta ei halunnut puuttua asiaan. Taksikuskit kuulemma myös yrittivät huijata asiakkaita ja kaikkialla oli kamala ryysis. Olin todella yllättynyt, sillä olin siihen asti kuullut Pariisista pitkälti positiivisia asioita.

Gare-de-Lyon-Extérieur-de-nuit-_-630x405-_-©-Fotolia-Crobard
Gare de Lyon

Sitten marraskuussa matkustimme mieheni kanssa Sveitsistä Lontooseen ja junareittinmme kulki Pariisiin kautta. Meidän oli vaihdettava juna-asemia Gare de Lyonista Gare du Nordiin ja vaikka tiedän, että juna-asemat eivät aina anna parasta kuvaa kaupungista, olin aivan ällikällä lyöty. Ensimmäinen asia, joka pisti silmään olivat kodittomat. Suomen ja Sveitsin kaltaisissa lintukodoissa asuneena järkytyin siitä, kuinka paljon kodittomia ja huono-osaisia asemalla liikkui. Ja erityisesti siitä, kuinka nuoria osa heistä oli. Toisena silmään pisti likaisuus ja paha haju, joka tietenkin osaltaan johtui myös monista kodittomista (mainittakoon, että Eurostarin odotustilat ja laiturit olivat putipuhtaat ja siistit). Ennen kuin edes pääsimme jonottamaan taksia, useampikin ihminen yritti ottaa matkatavaroita kädestäni ja viedä meidät mukanaan ilmeisesti laittomiin takseihin. Kun lopulta pääsimme virallisen taksin kyytiin, kuskilla ei (muka) ollut antaa vaihtorahaa, joten maksoimme 16 euron sijaan 20 euroa. Erehdyimme myös käymään syömässä ravintolassa ja (sen lisäksi, että salaatti oli nahistunutta) pääsimme myös keskelle nyrkkitappelua, kun huijaritaksin uhriksi joutunut lontoolaismies otti mittaa häntä rahastaneesta taksikuskista keskellä ravintolaa.

gare du nord
Gare du Nord

Sittemmin olen tehnyt tämän asemavaihdoksen yhteensä neljä kertaa ja joka kerta se tuntuu aina vain epämiellyttävämmältä. Viimeisimmällä reissulla, joku yritti varastaa mieheni repusta rahaa asemalaiturilla ja vaikka odotimme virallisessa taksijonossa, meidän taksikuskimme yritti kinuta meiltä 65 euroa tuosta lyhyestä asemienvälisestä matkasta. Tästä suivaantuneena päätimme ottaa RER-junan, joka oli kyllä erittäin halpa, mutta muuten aika inhottava kokemus. Sitä ei ollut myöskään kovin helppo löytää, sillä aseman työntekijät juttelivat mieluummin keskenään kuin vastasivat meidän kysymyksiimme.

Kun vihdoin löysimme oikeaan osoitteeseen, juna oli täynnä, joten seisoimme matkatavaroidemme kanssa junan keskellä ja vieressämme istui (melko varmasti) romanialainen perhe. Sen kaikki jäsenet tuntuivat sairastuneen pahasti, sillä heidän hengitykensä pihisi, heidän silmänsä olivat lasittuneet ja he kaikki yskivät jatkuvasti erittäin rohisevasti. Otaksun, että heidän koko omaisuutensa oli pakattu niihin muutamaan Ikean kassiin ja yhteen ostoskärryyn, jotka heillä oli mukanaan. Vaikka yleensä olen aika bakteerikammoinen, tällä kertaa en edes ajatellut asiaa, vaan minua vain suretti perheen ja lasten puolesta. He olivat selvästikin lääkehoidon tarpeessa enkä tiedä onko heillä siihen mahdollisuutta.

Kuin pisteenä iin päälle saimme kokea vielä draamaa Gare de Lyonin ”siistilläkin” puolella. Joku ilmeisen epätasapainoinen nuorehko mies päätti nimittäin pelästyttää meitä esittämällä terroristia. Hänellä oli mukanaan paksu peitto, jonka hän jätti keskelle asemahallia ja juoksi sitten pois huutaen ja esittäen ampuvansa ihmisiä mennessään. Mies kyllä hoidettiin pois aika nopeasti ja peittokin oli vain pelkkä peitto, mutta ei tuo kokemus kovinkaan paljon parantanut Pariisin pisteitä.

eiffel
Mikä sua vaivaa? Kuva täältä.

Minusta olisikin mielenkiintoista tietää, mitä Pariisille on oikein tapahtunut? Tiedän, että voin puhua vain omista (hyvin rajoituetuista) kokemuksistani, mutta ei tämä kovin hyvältä vaikuta. Omat vanhempani olivat Pariisissa 9 vuotta sitten ja silloin he ainakin pitivät kovasti kaupungista, vaikka se vähän kiireinen olikin. Myös muut, joiden pariisikokemukset ovat useamman vuoden takaa, tuntuvat muistelevan Pariisia lämmöllä. Minä taas olen nähnyt vilauksen kaupungista, joka on tungetteleva, huijaava ja likainen. Minulla ei ole mitään hinkua palata sinne ja vaikka mielellänki tuenkin ilmastoystävällisempää junaa, ensi kerralla taidan lentää Lontooseen, ihan vain säästyäkseni Pariisilta.

Millaisia kokemuksia teillä on Pariisista? Oletteko huomanneet samoja asioita vai onko meille käynyt vaan huono tuuri?

2 Comments Lisää omasi

  1. Viherjuuria sanoo:

    Jäin miettimään, että kyllähän asemilla on aina hieman erilainen tunnelma kuin kaupungissa muuten. Jos kokemukseni Kölnistä perustuisivat vain rautatieasemaan ja muutaman metroaseman läheisyyteen, pitäisin menoa mahdottomana. Tännekin ilmaantuu koko ajan lisää kerjäläisiä ja kodittomia, ja junissa haistaa, että osa matkustajista on vähän pidemmällä läpikulkumatkalla. Minuakin ahdistaa aina välillä kovasti tämä Euroopan tilanne, mutta ei Saksa ole vielä kovin paljoa muuttunut, vaikka näkeehän täällä enemmän kodittomia kuin Suomessa. Olen menossa nyt viikonlopuksi Pariisiin ja voin sitten kertoa, miltä tuntui 🙂 Viimeksi olin siellä vuonna 2004, ja siltä reissulta muistan metroissa tuijottavat miehet ja sotkuiset kadut – en siis ollut silloinkaan varauksetta ihastunut. Tuo taksi-juttu kuulostaa kyllä todella röyhkeältä.

    Tykkää

    1. ladyswiss sanoo:

      Kiitos paljon, että jaoit ajatuksesi! Niinhän se on, että asema-alueet ovat aina melko ikäviä, jopa omassa tutussa Helsingissä ne ovat joskus vähän niin ja näin. Silti järkytyin siitä, kuinka paljon nuoria ja todella huonokuntoisia nuoria (alle parikymppisiä) ihmisiä siellä oli. Eivätkä he edes kerjänneet, makasivat vaan maassa. Verrattuna esimerkiksi Lontooseen, joka sekin on suurkaupunki, Pariisin tilanne oli paljon pahempi. Tulee kyllä todella surku näitä ihmisiä kohtaan ja samalla harmitus siitä, miten tähän on päädytty. Sveitsissä ei toistaiseksi ole ollut tällaisia ongelmia, eikä opiskelukaupungissani Konstanzissakaan, mutta ehkä se on vain ajan kysymys. Kerro ihmeessä kokemukset nyt uuden reissun jälkeen, olisi todella mielenkiintoista kuulla! 😊

      Tykkää

Jätä kommentti